Mięso wołowe

Głównym przeznaczeniem użytkowym mięsa wołowego jest mięso kulinarne. O właściwościach jakościowych wołowiny decyduje jej kruchość, smakowitość i barwa. W przeciwieństwie do wieprzowiny, zmienność w wodochłonności wołowiny jest bardzo mała i nie odgrywa większej roli przy jej ocenie jako surowca kulinarnego i przerobowego. Na wymienione cechy mają wpływ zarówno naturalne różnice między mięśniami związane z ich funkcją fizjologiczną i budową, jak i producenci oraz dostawcy zwierząt rzeźnych, i technolodzy.

Dostarczane do polskich zakładów mięsnych bydło odznacza się zazwyczaj niską wartością rzeźną, a uzyskiwane z ich tusz mięso, za względu na swoje cechy jakościowe, nie spełnia wymagań i oczekiwań konsumentów.

Wołowina jest bogatym źródłem żelaza - 100 gramów wołowiny zawiera 2,5 mg tego cennego składnika oraz cynku (3,8 mg w 100 g).
Porcja 100 g mięsa wołowego pokrywa 30 procent dziennego zapotrzebowania kobiet na cynk i 23 procent zapotrzebowania mężczyzn. Warto wiedzieć, że zwiększone zapotrzebowanie na cynk występuje u kobiet w ciąży i u kobiet karmiących.

  Białko (%) Tłuszcz (%) Woda (%)
Wieprzowina 12-19 10-50 72-75
Wołowina 18-21 7-30 71-75
Kurczęta 19,5-23 8,6-10 74-75
Indyki 21-24 5-10 73-75


Cztery praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania mięsa do spożycia:

  • Zabij bakterie: Przed zjedzeniem należy podgrzewać mięso co najmniej 10 minut w temperaturze ponad 70°C co spowoduje wyginięcie bakterii w wysokiej temperaturze.
  • Półkrwisty stek: Półkrwisty stek powinien być dokładnie upieczony, tak aby środek nie został na wpół surowy.
  • Sklep godny zaufania: Zanim kupisz mięso, zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów takich jak: czystość i higiena w sklepie, podział różnych rodzajów mięs, sposób i miejsce krojenia wędlin, oraz czy istnieje kontrola jakości.
  • Sprawdź, czy firma, której produkty kupujesz, ma odpowiednie certyfikaty i atesty, gwarantujące odpowiednią jakość wyrobów.
Mięso | Mięso drobiowe | Mięso wieprzowe | Mięso wołowe | Porównanie gatunków mięs
Projektowanie Stron - bbSoft.pl