Mięso wieprzowe

Spożycie mięsa wieprzowego w Polsce jest duże i od lat utrzymuje się na równym poziomie. Obserwujemy jednak wzrost spożycia mięsa ogółem, stąd też procentowy udział wieprzowiny w stosunku do ogólnej jego ilości spada. W tym samym okresie maleje spożycie mięsa bydła, a wzrasta spożycie mięsa drobiowego.
O wartości odżywczej produktu decyduje nie tylko ilość tłuszczów, ale i rodzaj kwasów tłuszczowych. Ze względu na możliwość zapobiegania miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca preferowane są nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie wielonienasycone.

W tłuszczu wieprzowym kwasy nienasycone stanowią ok. 50%, przy czym kwasów tłuszczowych wielonienasyconych jest od 7% do 14%, kwasy jednonienasycone stanowią od 41% do 52%. Tłuszczom towarzyszy zwykle cholesterol, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, przede wszystkim jako składnik błon komórkowych, związek wyjściowy do syntezy hormonów, witamin, kwasów żółciowych i innych ważnych związków. Jednak jego nadmiar we krwi może być przyczyną zmian miażdżycowych.

Uzasadnione jest więc rozważenie aspektów zdrowotnych związanych ze spożyciem mięsa wieprzowego i jego przetworów, gdyż związane jest to ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia otyłości, miażdżycy i innych chorób zwanych chorobami cywilizacyjnymi.

  Białko (%) Tłuszcz (%) Woda (%)
Wieprzowina 12-19 10-50 72-75
Wołowina 18-21 7-30 71-75
Kurczęta 19,5-23 8,6-10 74-75
Indyki 21-24 5-10 73-75


Cztery praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania mięsa do spożycia:

  • Zabij bakterie: Przed zjedzeniem należy podgrzewać mięso co najmniej 10 minut w temperaturze ponad 70°C co spowoduje wyginięcie bakterii w wysokiej temperaturze.
  • Półkrwisty stek: Półkrwisty stek powinien być dokładnie upieczony, tak aby środek nie został na wpół surowy.
  • Sklep godny zaufania: Zanim kupisz mięso, zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów takich jak: czystość i higiena w sklepie, podział różnych rodzajów mięs, sposób i miejsce krojenia wędlin, oraz czy istnieje kontrola jakości.
  • Sprawdź, czy firma, której produkty kupujesz, ma odpowiednie certyfikaty i atesty, gwarantujące odpowiednią jakość wyrobów.
Mięso | Mięso drobiowe | Mięso wieprzowe | Mięso wołowe | Porównanie gatunków mięs
Projektowanie Stron - bbSoft.pl