Mięso drobiowe

Od wielu lat szczególne miejsce wśród różnych gatunków mięsa zajmuje drób ze względu na wyróżniające go pozytywne dla zdrowia cechy.
Wysoka wartość odżywcza, wynikająca z korzystnego składu aminokwasów, łatwo przyswajalne tłuszcze, większa ilość witamin i karotenów, stosunkowo niska kaloryczność, oraz bogate złoże kwasu pantotenowego powodują, iż wskazane jest stosowanie tego gatunku mięsa w diecie niemowląt i młodszych dzieci, rekonwalescentów, osób starszych i prowadzących mało ruchliwy tryb życia.

Niewątpliwie jednym z najzdrowszych gatunków mięsa drobiowego jest mięso z indyka.

Główne zalety mięsa indyczego:

  • mały udział kolagenu, czyli niepełnowartościowego białka,
  • bardzo dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Najwięcej tego składnika pokarmu znajduje się w mięsie z piersi i udźca indyka. Białko, które występuje w mięsie indyczym jest pełnowartościowe, ma większą wartość odżywczą, niż białko mięsa zwierząt rzeźnych,
  • mało tłuszczu, więc niska wartość energetyczna oraz koncentracja tłuszczu pod skórą, co ułatwia jego oddzielenie,
  • dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych,
  • niska temperatura topienia tłuszczu,
  • dużo cynku, magnezu, potasu, i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.
Mięso indycze jest łatwe do przygotowania i nadaje się niemal do każdej potrawy we wszelkich formach: duszone, gotowane, na gorąco, na zimno, na słodko, pieczone, pikantne, smażone, grillowane.
Trudno sobie wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu, a do tego dania z drobiu są tanie i szybkie do przyrządzenia.

  Białko (%) Tłuszcz (%) Woda (%)
Wieprzowina 12-19 10-50 72-75
Wołowina 18-21 7-30 71-75
Kurczęta 19,5-23 8,6-10 74-75
Indyki 21-24 5-10 73-75


Cztery praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania mięsa do spożycia:

  • Zabij bakterie: Przed zjedzeniem należy podgrzewać mięso co najmniej 10 minut w temperaturze ponad 70°C co spowoduje wyginięcie bakterii w wysokiej temperaturze.
  • Półkrwisty stek: Półkrwisty stek powinien być dokładnie upieczony, tak aby środek nie został na wpół surowy.
  • Sklep godny zaufania: Zanim kupisz mięso, zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów takich jak: czystość i higiena w sklepie, podział różnych rodzajów mięs, sposób i miejsce krojenia wędlin, oraz czy istnieje kontrola jakości.
  • Sprawdź, czy firma, której produkty kupujesz, ma odpowiednie certyfikaty i atesty, gwarantujące odpowiednią jakość wyrobów.
Mięso | Mięso drobiowe | Mięso wieprzowe | Mięso wołowe | Porównanie gatunków mięs
Projektowanie Stron - bbSoft.pl